Stockphoto – bare ordet kan få det til å vrenge seg i magen til en kreativ sjel. Heldigvis finnes det alternativer.

Til tider kan det virke som om samtlige i den kreative bransjen har hatt fæle mareritt om folk som peker på skjermer og smiler mot epler. For ikke å snakke om dresskledde kvinner og menn med kritthvite tenner som stirrer henrykt mot en tavle med noen uforståelige grafer på. En og annen person mot en litt uklar bakgrunn, bare for å hentyde at man er i farta. Men hva kan man gjøre? Budsjettene er trange eller brukt opp og man er i beita for bilder som faktisk er fine og gratis! Heldigvis finnes det faktisk en rekke steder hvor man kan finne visuelle godbiter. Her er 5 av våre favoritter.

UNSPLASH

En sikker vinner og favoritt her på huset. Høyoppløselige, stemningsfulle og fine bilder av høy kvalitet. Fotografer legger selv ut bilder de vil dele, og her er du garantert å finne noe som duger. 10 nye bilder hver tiende dag. Bildene kan du bruke til hva du vil. Enkelt, oversiktlig og inspirerende (tro det eller ei). Du kan også registrere deg og få oppdateringer rett i mail-boksen

www.unsplash.com

DEATH TO STOCK

Denne gjengen er ikke spesielt glad i stock-foto, derav det raffe navnet. Målet er enkelt og greit å gjøre internett penere. Meld deg på i nyhetsbrevet og motta en nedlastbar bildepakke 1 gang i måneden. Risikoen ved å få én fast pakke pr. måned er jo at alle andre som abonnerer også mottar samme pakke. Hold øynene åpne eller vær rask på labben. Tilbyr også en premium betalingstjeneste som tilbyr en del ekstragoder som eksklusive bilder, tilgang til hele bildebasen mm.

www.deathstockphoto.com

NEW OLD STOCK

Denne er morsom. Veldig morsom, faktisk. Gamle bilder som både er surrealistiske og morsomme. Det er kanskje ikke denne typen man oftest har bruk for, men hvis du har det, da er du heldig! Om ikke annet så bare klekk ut en idé bildene passer til. Mye gull her. Jeg ler bare av tanken på flere av bildene.

www.nos.twnsnd.co

MAGDELEINE

Ett nytt gratis bilde hver dag i et ganske stort arkiv. Enkelt og oversiktlig å søke i. Krever ingen innlogging eller registrering og har mange muligheter for variasjoner i søk. Oppdateres hyppig, så her finner man stadig noe nytt.

www.magdeleine.co

NEGATIVE SPACE

Stor bildebank med mange fine bilder. Mye natur, arkitektur og stemning. Lite portretter og mennesker, men det er det ikke på mange av de andre stedene heller. Hyppig påfyll av bilder med muligheten for å abonnere på nyhetsbrev. Søk etter alt fra kategori til tema og farge.

www.negativespace.co

Det finnes mange andre kilder til gratis bilder der ute, om det så er til skissebruk, mood-boards eller ferdige kampanjer. Men husk – vær alltid varsom når du bruker bilder som dette. For det samme bildet som du bruker, bruker sannsynligvis også noen andre. Kanskje til noe helt annet.

PS – Krediter gjerne fotografene om du har muligheten til det. Sånt blir det karma-poeng av.

HENRIK BYDAL

_____

Tekstforfatter / Innholdsrådgiver